Glass-Steagall Act za Hrvatsku

Glass-Steagall Act za Hrvatsku
1 Pozadina  Nakon kolapsa financijskog sustava* za vrijeme Velike Depresije, Kongres je usvojio tzv. Glass-Steagall Act(Uredba), koji je 1933. postao zakon. Taj je zakon zabranjivao komercijalnim bankama bilo kakvu aktivnost, neposredno ili posredno, u investicionom bankarstvu, osiguranju, nekretninama ili posredništvu u trgovini dionicama(brokerskim kućama). Prema toj uredbi, institucija je mogla biti ili banka ili brokerska kuća, nikako oboje! Ideja je bila da su komercijalne banke tako važne za običnog čovjeka, da im se mora zabraniti svaki posao većeg rizika.
*) Smatralo se da su spekulacije finacijskih institucija bile glavni krivac kraha burze dionica i Velike Depresije koja je slijedila.

2 A »naše« banke?

 Strani vlasnici nisu modernizirali poslovanje niti su donijeli ikakav kapital, već posluju s NAŠIM novcem, posudjuju nama naš novac i investiraju po svijetu naš novac:njima profit, nama rizik, ili jezikom globalizacije:Globalni profit, lokalni rizik! Temeljni problem nije strano vlasništvo(banaka), već nametnuti propisi i zakoni koji omogućuju legalnu pljačku hrvatskih građana te hrvatskih poduzeća i ustanova, naših dobara. Glavni tobožnji motiv prodaje hrvatskih banaka, je bio veća konkurentnost, poboljšanje poslovanja i tehnološki napredak, a rezultat je upravo suprotan: monopol stranaca, niža kakvoća usluga, tehnološka stagnacija, više kamate i po Hrvatski Narod štetna alokacija kredita. 2.1 Institucionalizirana korupcija (Ako su) hrvatski strušnjaci u zapadnom kapitalizmu plaćeni 5-10 više nego u Hrvatskoj, • ZAŠTO(!?)  su pojedinci, na POLOŽAJIMA u kompanijama zapadnog kapitalizma OVDJE, u Hrvatskoj, plaćeni 5-10 puta više nego bi bili plaćeni u tim istim kompanijama izvan Hrvatske!? • Kako je to moguće? • Kako to da svi šute? Odgovor:Institucionalizirana korupcija! »Pošteni« management, masno plaćen, »mudro« šuti!  Političari i HNB, kojima je prva dužnost donositi i provoditi propise koristne za državu koja ih hrani, Republiku Hrvatsku, a ne obratno, štetne za Hrvatsku, a koristne za fantomsku »međunarodnu zajednicu«, već su tako odabrani i dresirani, da im i ne pada na pamet čak i razmišljati o dobrobiti države i naroda, koji tobože zastupaju!  Znaju, ili bi MORALI znati: SVE što je dobro i poželjno za »međunarodnu zajednicu«, pokazalo se loše i štetno za Hrvatsku Državu i Hrvatski Narod!  Pred sobom imaju niz »svijetlih« primjera, a notorni je bivši guverner HNB-a, koji za nagradu za »dobro obavljeni posao« savjetuje Albansku Centralnu Banku na plaći IMF-a i Svjetske banke! Ništa manje »uspješni« nisu šef banke, čiju je prodaju strancima dogovarao, ili arhitekt »čiste privatizacije« najveće hrvatske banke: Državi i Narodu ništa, njima sve.

3 Nužni propisi o bankama za zaštitu države S nekoliko uredaba/zakona stanje se može potpuno okrenuti.

Uredba/Propis/zakon sličan Glass-Steagall Actu je nužno donijeti u Republici Hrvatskoj: • Zabranjuje se komercijalnim bankama bilo kakva aktivnost, neposredno ili posredno, u investicionom bankarstvu, osiguranju, nekretninama ili posredništvu u trgovini dionicama. Prema toj uredbi, institucija može biti ili banka ili brokerska kuća, nikako oboje! Dakle se zabranjuje bankama posredovati ili trgovati dionicama, nekretninama ili životnim ili bilo kojim drugim osiguranjem.

Uredba/Propis/zakon po kojem hrvatski novac ostaje u Hrvatskoj. • Depositi hrvatskih građana, poduzeća i institucija smiju biti plasiranu samo u Hrvatskoj Ova uredba onemogućuje hrvatskim novcem finacirati strane poduhvate. U suprotnom, bilo bi moguće hrvatskim novcem finacirati naoružavanje Srbije!

Nužni propisi o kreditima. Velika većina bankovnih kradja i prijevara odpada na kredite, koji su ili ispod tržišne stvarnosti, ili se uopće ne vraćaju(dakle su čisiti poklon, odnosno kradja).

Sliedeće uredbe sprečavaju manipulacije s kreditima

• Svaki kredit je registriran i ima jedinstvenu identifikaciju. Neregistrirana posudba nije utuživa. Ova uredba omogućuje computersko praćenje kredita i čini ugovore ovjerene kod javnog bilježnika pravno bezvrijednim, dakle suvišnim.

• Parametri svake posudbe su javni i dostupni na internetu u roku od 48 sati. Ovaj propis omogućuje automatiziranu(computersku) usporedbu kredita, dakle onemogućuje kredite ispod tržišnih vrjednosti.

• Podatci o ponovljeno neplaćenoj rati("Non-performing loans") su javni i dostupni na internetu. Ovaj propis onemogućuje glavne mehanizme najveće bankarske prijevare, ne vraćanja kredita.

Ovih nekoliko propisa/zakona bi smanjilo kamate i poboljšalo bankarsku situaciju u Hrvatskoj, dok je tehnološki napredak moguć samo povratom banaka u hrvatsko vlasništvo, što bi se brzo dogodilo, čim bi presahnuli izvori pljačke..

4 Nužni propisi za zaštitu hrvatskih građana

Ukidanje pojma JAMCA Pojam jamca je ilegalan i nepostojeći, a svako zazivanje je Primary_F_violation.

Ova uredba stavlja sve potencijalne obveze jamaca izvan zakona, a pokušaj primjene točaka već postojećih ugovora teškim kriminalom. Izolirano kršenje se kažnjava visokom novčanom kaznom, a ponovljena oduzimanjem licence banci.

Ukidanje DEVIZNE KLAUZULE

 Devizna klauzula je ilegalna.

Ova uredba čini ništavnim sve postojeće devizne klauzule, nove težkim kaznenim djelom.

Besplatno plaćanje DEBIT karticama

• Upotreba Debit kartica je besplatna, a svaka naplata je Primary_F_violation.

Ovom uredbom se osigurava besplatno plačanje Debit karticama.

Finacijska naobrazba branitelja i žrtava srbske agresije

• Finacijska institucija mora zaposliti najmanje 5% iz obitelji dragovoljaca i 5% iz obitelji branitelja na svakoj profesionalnoj i upravljačkoj razini, a nepridržavanje je   Secondary_L_violation po svakom postotku i svakom mjesecu.

Ova uredba osigurava domoljubnu profesionalnu i upravljačku strukturu finacijskih institucija bez obzira na vlasništvo.

FINACIJSKI SECTOR PREMA OSTALOME

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0

People in this conversation

Load Previous Comments