Ekonomisti iz “Kralja Queensa“ i «Ekonomija ekonomistima»

Ekonomisti iz “Kralja Queensa“ i «Ekonomija ekonomistima»

Riječ je o gospodarstvu (economy), ekonomici (economics), tehnologiji i investicijama.

Ekonomisti iz “Kralja Queensa“

U američkoj seriji  “Kralj Queensa“, koja se upravo prikazuje na RTL2, a iz koje “naš socijalistički čovjek“ zna sve o Americi i Amerikancima, glavni lik, Doug, zaposlen je kao vozač, razvozi pakete za UPS ( United  Parcel Service ). Otac njegove žene igra u podrumu šah s Doug-ovim mladjim kolegom s posla, kojom prilikom razmatraju “genijalnu poslovnu ideju“ s ruksacima. Kažu, zamisli, ima 1.5 milijardi Kineza, pa da prodamo ruksak samo svakom stotom, bili bismo bogati! I tako razmatrajući “velike mogućnosti” ustanove da “nemaju proizvodnju”, i još neke “sitnice“! A onda se sjete “rješenja“, treba im investitor! U taj čas mi sine: pa ova dva govore kao naši ekonomisti!

 

Tehnologija i investitori

Naši njegovatelji “marksističke ekonomske misli” stalno traže investitore, da bi “pokrenuli proizvodnju“, naravno, ”kupujući tehnologiju“. Kupili bi ono, što niti se kupiti može, jer, između ostaloga, sadrži stečeno znanje, iskustvo i vještinu, niti bi tehnologiju itko prodao, osim svoje stare nekonkurentne. Kupujući strojeve, komunisti-ekonomisti su mislili da  “kupuju tehnologiju“! Microsoft, Apple, Alcan, nisu nastali “kupnjom tehnologije“, nego su osnivači stvorili tehnologiju, a onda, kao vlasnici i imaoci tehnologije, tražili potreban novac, investicije. Kada bi investicije “pokretale proizvodnju“, onda bi Rockefeller osnovao Microsoft, Apple, Alcoa, ..., a ne tehnološki geniji Gates, Jobs, ... Poučan je primjer Alcoa-e, kada je 22 godišnji Charles Martin Hall, godine 1886. , otkrio proces proizvodnje aluminija i tako on osnovao Alcoa-u godine 1888., a ne neki investitor!

Gospodarstvo, economy i ekonomika, economics

 Mnoga opća saznanja zahvaljujem dugim i mnogim diskusijama o tehnoligiji i gospodarstvu gdje se moje dugogodišnje iskustvo u tehnologiji razvoja sistemskog (OS) software-a susrelo sa cijelo-životnim iskustvom dr. sc. Zvonimira Radića u elektronici, telekomunikacijama i Općoj Teoriji sustava  (General System Theory (GST)).

Na ovom mjestu moram navesti definiciju ekonomike u zapadnoj civilizaciji:

Economics - social science concerned chiefly with description and analysis of the production, distribution, and consumption of goods and services. (Prijevod:Ekonomika je društvena znanost, čiji je glavni interes opis i analiza proizvodnje, distribucije i potrošnje roba i usluga.)

Dakle, ekonomija nije (društvena) znanost, nego ekonomika, pa svršeni studenti Ekonomskog fakulteta nisu stručnjaci za gospodarstvo (ekonomiju), američki economy, nego ekonomiku, američki economics! Stručnjaci za ekonomiku (economics), ne ekonomiju, nazivaju se ”economists“( ekonomisti ), a savjetnici za ekonomiku nazivaju se “economics advisors“,  ne "economy advisors“( savjetnici za ekonomiku, ne gospodarstvo/economy)!   «Ekonomija ekonomistima» je komunisticka podvala, kojom žele uvjeriti neuki svijet da su baš oni, „ekonomisti“, a zapravo ekonomici, kompetentni voditi dijelove, ili čak cijelo gospodarstvo! A kako su ekonomisti upravljali gospodarstvom zadnjih 70 godina osjeća i vidi svaka razumna osoba, bez obzira na naobrazbu! Još je smiješnije kada „ugledni“ ekonomist, koji u mnogo čemu temeljnom ima pravo, otvoreno zagovara da brodogradnjom upravljaju ekonomisti! Dakle, i od ludog, ima ludje! «Ekonomija ekonomistima» je jednako mudro kao i “zlato zlatarima“ ili ”promet prometnicima“, pa bi onda mogli tražiti: “Poduzeća Računovodjama“!

Politička ekonomija, Exxon i MBA (Master of Business Administration)

Nedugo nakon mog dolaska u Roseville (Software Development Center), pita me začuđeno kolega i prijatelj DM:-Nisi nikad čuo za Exxon? Ne, kažem ja hrabro! - Exxon je najveća kompanija na svijetu, veći je od Kalifornije, koja je pak šesta država na svijetu! (Napomena: 30. siječnja 2009. je objavljeno da je Exxon u 2008. godini imao profit od $45.33 milijarde, što je najveći profit u povijesti Amerike.) Ironija je marksističke naobrazbe, kojoj smo bili nemilosrdno izloženi, da smo učili tzv. Političku ekonomiju, a nikada nismo čuli za Exxon! DM je diplomirao matematiku i magistrirao Computer Science na Madisonu i radio u Roseville-u na razvoju CMS-1100 (Communication Management System). Nekoliko godina poslije spomenutog događaja magistrirao je (Minnesota)  i Business Administration, u to vrijeme najtraženiju kvalifikaciju za  managere. Jednom mi je prilikom, pripremajući se za ispit u kojem se znanje parcijalnih diferencijalnih jednadžbi podrazumijevalo, rekao: ...ne mogu si zamisliti da to položi netko tko nije diplomirao matematiku! Ipak, naš management nije pokazao interes za njega kao managera, jer po kriterijima razvojnog centra nije bio dovoljno iskusan,  pa je moj prijatelj napustio kompaniju i započeo privatni business u finacijama. Tu je bio vrlo uspješan. Za managera u RSDC (Roseville Software Development Center) podrazumijevalo se naime 15-20 godina iskustva u razvoju sistemskog software-a! A naši bi ekonomisti (rado) bili manageri!

Kapital

Cijeli sustav “marksističke ekonomske misli” vrti se oko pojma investicija, tj. kapitala, čak je i naslov komunističke biblije “Kapital“, dok se nigdje ne pojavljuje riječ tehnologija! To je potpuno u skladu s naglaskom na raspodjelu, a ne pretvaranja blaga u bogatstvo (stvaranja nove vrijednosti!), kao da kažu: “dajte nam novac, pa ćemo pokrenuti proizvodnju”! Učenici i sljedbenici Karla Marxa, kritičara svega njemačkoga, ali plaćenog od Engleza, nikad nisu dokućili relativno jednostavne pojmove iz Computer Science ili prakse Data Processinga:Data i Code (Podatci i Programi)! Bez Code-a, podatci su samo mrtvi niz bitova (nula i jedinica), kojima tek Code daje smisao i značenje! Analagija s onim što se može učiniti s kapitalom i tehnologijom je više nego očita! Svima, osim njima!

Proizvodnja,  production i manufacturing

Ono što naši marksistički ekonomisti podrazumijevaju pod proizvodnjom, američki  production, zapravo je manufacturing, dok je production puno širji i općenitiji pojam. Ali ta proizvodnja, manufacturing, je samo 7% američkog GDP-a! Gdje je onda novac, dobro plaćeni poslovi? U tehnološkom razvoju, research and development!    U razvoju čega? Tehnoloških sustava s odgovarajućom programskom podrškom, (software-om)! Je li software proizvodnja? Na to mi pitanje zagovaratelji proizvodnje još nisu odgovorili! Sam manufacturing je tehnološka grana za sebe, visoko robotizirana, zbog preciznosti, brzine, kakvoće, postojanosti, ponovljivosti i složenosti, komponenata  produktivnosti. A robote treba programirati, ako ih se već može kupiti! Kao i komputere, pa samo vrijednost aplikacionog software kojeg je sam korisnik razvio, daleko premašuje vrijednost i cijenu kupljenih kompjutora. Ilustrativan je primjer Apple iphone-a, čija se tehnološka nadmoć može razabrati iz činjenice da s oko 9% tržišta  ostvaruje 75% profita! Svi rade telefone, ali Apple zarađuje! Dok održava tehnološku superiornost.

Korijeni strukturnih problema hrvatskog gospodarstva: ekonomisti!

Korijeni su u načinu i metodama rada bizantsko-komunističkoga gospodarstva što je detaljnije objasnio Dr. Zvonimir Radić u znanstvenom članku: BIOETIKA IZMEĐU SLOBODNE SPOZNAJNE ZNANOSTI  I ZASUŽNJENE TEHNOLOGIJE, objavljenom u Republici, godište LXII, broj 12, prosinac 2006., str. 77-83.

Komunisti su brzo shvatili da je najlakši izvor novca vanjska trgovina, naravno uz uvjet apsolutnog monopola SKJ na nju! Zato osnivaju import-eksport poduzeća u kojima rade samo najvjerniji komunistički kadrovi. Naravno, vanjska trgovina mora imati i teoretsku osnovu, ekonomiju (gospodarstvo) podešenu samoupravnoj praksi – stvarnosti. Zato postoji, ne baš preteški, ekonomski fakultet, koji školuje, ekonomiste, koje nije bilo teško uvjeriti da su upravo oni školovani za upravljanje cijelim gospodarstvom! I zato se danas, više od 20 godina od propasti komunističke Jugoslavije, ali ne i komunista(!), uzima skoro kao dano, da će upravo ekonomisti, educirani na najlakšem od svih fakulteta, riješiti (strukturne) probleme hrvatskoga gospodarstva! Tom negativnom selekcijom i samoupravnom praksom u kojoj je kupovati i prodavati (u vanjskoj trgovini) bilo daleko profitabilnije nego istraživati i razvijati tehnološke procese i sustave,  stvorili su komunisti niz popratnih strukturnih problema, od kojih je manjak inženjera jedan od najtežih s najdužim posljedicama. A najveći je paradoks da je i ovo malo inženjera, ekonomistima suvišno! A oni bi “kupovali tehnologiju“!

Plaćanje državnih službenika mis-interpretacija je kapitalizma

Nedavno pročitah ovakav biser:  “Naravno da prvoklasne ljude (u državnoj službi) treba platiti, s...“ Glupost! Svi manageri državnih poduzeća moraju biti plaćeni uglavnom dionicama poduzeća kojima upravljaju. No profit, no pay! Visoki državni službenici moraju biti plaćeni državnim obveznicama-njihova bi služba trebala biti domoljubna dužnost i čast! Odličan primjer domoljublja su Reaganovi ministri, koji su prihvatili znatno manje plaće, nego što su imali u privatnom sektoru!

Povijestna pouka

I za kraj, jedna povijestna pouka: Zlatom iz svojih kolonija u Južnoj Americi, Portugal i Španjolska su kupovali englezke i nizozemske proizvode, umjesto razvijali vlastitu privredu, pa su na kraju Englezka i Nizozemska imale i zlato i razvile nacionalnu tehnologiju, a Portugal i Španjolska ostale bez zlata, i nacionalne tehnologije, dakle nerazvijene i siromašne!

Umjesto zaključka

Vjerovati, ili nadati se, da će strukturne probleme hrvatskog gospodarstva riješiti ekonomisti je isto kao vjerovati da će slabe igre i rezultate nogometnog kluba riješiti oružar ili knjigovođa!

„Otvoriti radna mjesta“

Zvuči kao dobar vic o socijalizmu: „ljudi su imali radna mjesta, ali nije bilo posla „. Kompleksnost proizvodnje (manufacturing) proizvoda P je znatno veća (za red veličine?) od kompleksnosti samog proizvoda P.

Leave your comments

Post comment as a guest

0

People in this conversation

Load Previous Comments