Zvonimir Radić: PREDUVJET ZA PROMJENE JEST STVARNI KRAJ KOMUNIZMA
(Razgovor)
Vi se, gospodine Radiću, već četrdesetak godina borite za hrvatsku (nacionalnu) tehnologiju. Zar je u komunizmu to bila zahvalna tema?
Nije. Komunizam se kataklizmički urušio zato što nije mogao stvoriti uvjete za tehnološki razvoj. Pojam slobode i pojam tehnologije nerazdvojno su povezani.
No, ponovnim uspostavljanjem hrvatske nezavisnosti odnosi su se promijenili – nisu li?
Ni najmanje. Tuđman je morao napraviti kompromis po kojemu je komunistima (Greguriću), na njihov zahtjev, prepustio gospodarstvo. Gregurić i njegov zet Mateša radili su ono što su imali na pameti: privatizirali su tisuće poduzeća tako da su ih prodali direktorima-komunistima za menadžerske kredite (koje su im također dali), a ovi su poduzeća uništili rasprodajom ili „investicijskim ciklusima“. O tehnološkom razvoju ništa nisu znali. Nisu se imali gdje ni obrazovati (ako je poneki to i htio), pa nam i danas – oni koji još nisu sasvim propali – nude svoje komunističke „investicijske cikluse“.

Sloboda i blagostanje ( Freedom & Prosperity )

Sloboda i blagostanje (Freedom and Prosperity)
Razgovor o Tehnološkom gospodarstvu (Interview) za HKV
1.Gospodine Nürnberger, svrha ovog razgovora je da čitateljima i biračima približimo gospodarski program HRAST-a, koji je dobio visoke ocjene, pa ga je tako Ivkošić ocijenio boljim i od SDP-ovog i HDZ-ovog. Vi ste co-autor programa, član Velikog Vijeća i voditelj Odbora za gospodarstvo, možete li nam prvo objasniti osnovne pojmove  Tehnološkoga gospodarstva, američki, Technology-Based Economy, i suprotnosti, tzv. Finacijskoga gospodarstva. Možete li to malo detaljnije objasniti i navesti primjere jednog i drugog?
Suština je da financije ne mogu biti najvažniji, a pogotovo ne jedini faktor u alokaciji kapitala/novca. Primjera financijski uspješnih pothvata, a izrazito štetnih, pa i razarajućih za okolinu ima na pretek! Kockarnica može biti uspješna za vlasnika sa stanovišta profita, ali je upravo razorna za bliži i širji okoliš, ali i za cijelu zemlju. Zato velika Amerika ima samo dva mjesta gdje je kockanje legalno, Las Vegas u pustinji i Atlantic City. Proizvodnja cigareta i alkohola itekako je profitabilna za vlasnika (dioničare), ali je razarajuća za korisnike. Isto tako prijevare s golf igralištima, tobožnjim velikim investicijama!