Advertisement

Clanovi

urednistvo

Zadnji komentari

Kako s Gol...
I poslije Goluze Goluza
Novi trener hrvatske rukomente reprezentacije ne blista po s...
Više

Sramotna p...
Odlican intervju u HT-u sa V.Pavelic
Svima treba preporuciti odlican intervju sa kcerkom od pravo...
Više

Sramotna p...
Jugoslavenstvo je sotonizam
Nakon svega sta se Hrvatima dogodilo u dvije cetnicke Jugosl...
Više

75 GODIŠNJ...
Velikosrpsko pravo u Hrvatskoj - slucaj
Morat cu napisati clanak o velikosrpskom pravu Koje Vlada u ...
Više

75 GODIŠNJ...
Odličan tekst i poruka
Ponovo sam pročitao ovaj tekst koji je jako točan i super na...
Više

Fenomenaln...
Bio je pomoćnik Goluži!!!!!
Da se iz biografije isčitati da je g.Babić bio pomoćnik Golu...
Više

Fenomenaln...
Kalvarija HR rukometa se nastavlja
Izborom Babića nastavit ćemo kalvariju hrvatskog rukometa. ...
Više

Fenomenaln...
Iduci put Francusku gazimo
s deset golova razlike ako budemo imali dobrog trenera, sve ...
Više

Fenomenaln...
Igrajte vi pa ćete osjetiti
Kako je kada sudija minimalno navlači a ne ako vas pokrada.
Više

Fenomenaln...
Mazohizam hrvatskih novinara
Čitam s nevjericom hvalospjeve hrvatskih sportskih novinara ...
Više

Kako s Gol...
Sretno Poljska
Volio bi kada Hrvatska to ne moze da Poljska bude prvak svij...
Više

Kako s Gol...
Sutnuti Goluzu i onoga tko ga je stavio
Evo jos jedne sramote, da mozemo biti sjajni peti. Super,...
Više

Kako s Gol...
Tko je sapnuo Goluzi da stavi ivica
umjesto Alilovica koji nista nije obranio. To ne znaci da je...
Više

Kako s Gol...
Moja prognoza
Imamo najbolju ekipu i trebali bi biti prvaci svijeta ali s ...
Više

Odlazak YU...
Kad sve Vlasti
Izgube drugovi u Hrvatskoj onda se može reći ha će Hrvatska ...
Više

Odlazak YU...
Neka joj dragi Bog da snage
da sve popravi što su veleizdajnici poslije 2000 pokvarili. ...
Više

75 GODIŠNJ...
Slažem se štovani Ognjištar ali
pogledajte koliko je jučer glasača glasovalo za veleizdajnik...
Više

Udbaški YU...
Šesti (6)predsjednički za RH izbori su jučer, a jučer je bil...
Više

Legenda An...
Veliki covjek i veliki nogometas Ante Za
Zanetic je 1960 osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Rimu,...
Više

75 GODIŠNJ...
"Politicke budale"
"Mi smo Hrvati tolike političke budale i nepismena stoka da ...
Više

Gdje su granice (EU-)talijanskog bezobrazluka? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2007
5867fNije zgorega još jednom ponoviti:
Umjesto našeg pravičnog proglašenja gospodarskog pojasa na moru, susjedi nam Talijani upozorenja radi(?) jednostrano otiskali poštansku marku, i to mimo dogovora s državnim tajnikom Hidom Bišćevićem, na kojoj napisaše:
Francobollo Fiume-'Terra orientale gia italiana', dana 30. listopada 2007., valuta EUR 0.65; drsko i bezobrazno!
Ali nije to ni prvi put, niti je slučajno, kako Talijani sasvim otvoreno pokazuju svoje nikad zatomljene aspiracije za Istočnom obalom Jadrana; sjetimo se samo onog najvišeg ratnog odlikovanja talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampi-a svečano uručenog takozvanoj slobodnoj zadarskoj općini u egzilu: Medaglia d'oro al comune di Zara, al valor militar…..iz 2001. godine! Koliko su fašisti, talijanski okupatori, svojedobno vodili veliku brigu o otetim hrvatskim područjima navest ću samo jednu žalosnu i tužnu priču iz nedavne povijesti naše Istre:
La Parenzana, uskotračna, takozvana 'vinska' pruga postojala je u Istri ukupno tridesetipet godina.
Svrha te pruge bio je prijevoz poljoprivrednih proizvoda sjeverozapadne Istre (ulje, vino, voće, povrće, žito, ...) prema, tada, austro-ugarskom gradu Trstu i dalje prema unutrašnjosti K&K Monarhije!
Prva dionica (Trst-Buje) svečano je otvorena 1. travnja 1902. godine za vrijeme vladavine cara Franje Josipa I., a nakon nekoliko mjeseci produžena je sve do Poreča pa joj otud i naziv La Parenzana. Zaobilazeći prelijepe istarske brežuljke i vodene tokove trasa pruge iznosila je čak 122 km. a putovanje brzom, putničkom linijom trajalo je skoro 6 sati, dok je teretnom iznosio i po 7 sati. Svejedno, ta željeznička pruga imala je veliki gospodarski a uz to i turistički značaj za hrvatsku Istru. U planu Austrougarske bilo je čak i produljenje pruge do Kanfanara, ali su prvi svjetski rat i propast Austrougarske monarhije prekinuli planove izgradnje. Dolaskom na vlast Mussolini-jevog fašizma u Italiji, pa imperijalističkom okupacijom Istre od strane fašističke Italije i prisilnim egzodusom velikog dijela hrvatskog življa iz Istre, pruga gubi svaki smisao.
Posljednja vožnja La Parenzanom bila je 31. kolovoza 1935. godine.
Naknadno je pruga u cijelosti razmontirana i, za potrebe rata-1940. godine- skinute su čelične tračnice ukrcane u Kopru na brod s ciljem da se pretope u topovske cijevi. Cilj je bio Abesinija/Etiopija u kojoj je fašistička Italija vodila prljavi, osvajački rat protiv tamošnjih plemena-urođenika, naoružanih mahom lukom i strijelom; koristili su 'hrabri' digići čak i bojne otrove protiv civilnog stanovništva!?
Ali, sudbina je htjela da kratak život La Parenzane završi definitivno-pod morem. Pretovareni brod se na putu do Abesinije potopio(Božji prst!) tako da je i danas ova popularna pruga hrvatske Istre na dnu Mediterana.
Umjesto što danas, drsko i bezobrazno, tiskaju provokativne marke(s valutom 100.000 Eura!) na kojima jasno pokazuju svoje pretenzije za hrvatskom obalom Jadrana, europski svjesni Talijani bi mogli ponuditi Hrvatskoj ratne reparacije, nikad plaćene, barem za ponovnu izgradnju La Parenzane koju su 1940.g. barbarski opljačkali poput pravih 'Cigana-čergara'!
A naša hrvatska država bi mogla tiskati marke sa slikom talijanskog logora smrti na Molatu u kojem je od mučenja, gladi i žeđi pomrlo najmanje deset tisuća nedužnih ljudi, a, danas rijetki preživjeli logoraši-unatoč brojnim zahtjevima kod talijanske vlade-nikad nisu dobili pravičnu odštetu….
Jeli to ta demokratska i uljuđena Europa u kojoj Italija, umjesto da se barem srami zla kojeg je hrvatskom narodu kroz vjekove učinila, neprestano čeprka po krvavoj prošlosti oživljavajući sjećanja na mračno doba Mussolini-jevog fašizma, i uvijek i iznova poseže za tuđim-terra orientale gia italiana-, pa, nije Hrvatska valjda Abesinija!?

Kamićak, prosinac 2007.g.Comments (4)
17-12-2007 10:13
 
Ne samo “La Parenzana
Ne samo “La Parenzana”; oni su “stali za vrat” i opatijskom tramvaju, koji bi danas bio znacajan doprinos boljoj kakvoci zraka na opatijskoj rivijeri.
Guest
 
Felix Kral:
17-12-2007 10:39
 
Uljuđena Europa?
Nema uljuđene Europe. Ukidanje država-nacija što prvenstveni cilj EU (treba samo pročitatati Johna Laughlanda!) ne znači i ukidanje svega ostalog što stoji u pozadini države nacije. A to znači ukidanje nacionalne povijesti, 'nacionalne etike', nacionalne povijesti i sjećanja; odnosa nacije prema vlastitoj povijesti... Sve to je i dalje na životu i nakon što se mjesto donošenja zakona preselilo iz Rima u Bruxelles, iz ruku nekog lokalnog desničara, fašističkog simpatizera (sjede u talijanskom parlamentu!) u ruke nekog briselskog birokorate. Ideja koju hrvatska politička 'elita' prodaje svojem izbornom tijelu, a ta je da Hrvatsku u EU čeka sigurnost unutra zajedničkih granica još pojačana članstvom u Atlantskom savezu potpuna je glupost. Članstvo u EU razara države iznutra nema li u tim državama onih koji to shvaćaju. I dok Italija nema problema s fašistima u parlamentu, dok nema problema s objavljivanjem maraka koje podsjećaju na to prekrasno doba kad je Dalmacija bila pod Verdijevim potomcima, podsjecaju nas spaljene kuce po nasim otocima, i danas vidljive. I da nije sve u to vrijeme bilo 'O sole mio', opereta, kancona, 'spaghetti al dente' ili pizza Margherita... O živahnom talijanskom iredentizmu u hrvatskoj se u proteklih deset godina pojavila smo jedna knjiga koju je gotovo nemoguće nabaviti. Ova najnovija talijanska marka s nominacijom od 0.65 Eura ima i svoju pozadinu. Hrvatska uopće nema nikog u vlasti ili bliskome vlasti tko shvaća da ce bez odgovora, ovakve talijanske (Slovenske-Sveta Gera, Srpske - granica na Dunavu) provokacije i 'jednostrani potezi' prijeci u trajno stanje; da Italija nema namjeru odustati od posezanja za istočnom granicom Jadrana upravo zato jer članstvo u EU neće pobristati talijansko sjećanje na nekadašnju 'veličinu'.  
Pogledajmo dakle talijansku pozadinu objavljivanja ove marke, onako kako to stoji na Internetu i iz usta Guglielma Picchija koji je predstavnik Berlusconijeve stranke Forza Italia i kao takav izabran sjedi u europskom parlamentu u Bruxellesu!.  
 
“Non e' possibile che il governo si comporti in questo modo e subisca pressioni internazionali per ritirare il francobollo commemorativo di Fiume”. Cos e' Guglielmo Picchi, deputato di Forza Italia eletto in Europa, annuncia una interrogazione al Governo per chiedere se e perche il ritiro del francobollo commemorativo della cittŕ di Fiume nel Quarnaro sia definitivo.  
“La nostra solidarietŕ va all’Unione degli Istriani e al suo presidente - continua l'azzurro - e supportiamo tutte le iniziative affinchč in francobollo venga “restitutito”. Ci sembra che i malumori da parte croata per la dicitura contenuta nel francobollo "Fiume – Terra Orientale giŕ italiana" siano eccessivi e negano una realtŕ storica senza alcuna valenza irredentistica e nazionalistica. Non credo che i giornali croati debbano dire al governo italiano di emettere o meno un francobollo e che questo con la scusa di una svista poi li assecondi. Auspichiamo che si tratti effettivamente solo di una svista, anche se grave, ed auspichiamo una pronta emissione del francobollo e magari di una presenza rafforzata delle istituzioni italiane alle celebrazioni per questa emissione filatelica”.  
 
Testo Interrogazione a risposta scritta  
Al Ministro dell’Economia, al Ministro degli affari esteri  
 
Per sapere - premesso che:  
secondo quanto riportato il 30 ottobre 2007 dalle agenzie stampa Poste Italiane avrebbero sospeso l’emissione di un francobollo commemorativo della citta di Fiume;  
il presidente dell’Unione degli Istriani Massimiliano Lacota in una conferenza stampa tenuta a Trieste il 30 ottobre ha affermato «la vicenda del francobollo di Fiume ritirato da Poste Italiane su disposizione del Governo č la brutta copia della medaglia d’oro al valor militare mai concessa a Zara, cittŕ martire, segno questo, di una diabolica continuitŕ di atteggiamenti e di comportamenti che sviliscono la dignitŕ degli italiani d’Istria, Fiume e Dalmazia e soprattutto negano la veritŕ storica, alla faccia della Giornata del Ricordo»;  
la dicitura contenuta nel francobollo "Fiume – Terra Orientale giŕ italiana" non e' in alcun modo una connotazione irredentistica e nazionalistica ma una semplice celebrazione della cittŕ quarnerina, poiché Fiume era appartenuta all’Italia; la Slovenia, con l’appoggio incondizionato della Croazia, aveva emesso nel 2004 un francobollo celebrativo del 50° anniversario del ricongiungimento della Zona B in seno al litorale sloveno e questo, nonostante la falsita rappresentata dal sostantivo ricongiungimento, senza alcun tipo di protesta a parte l’Unione degli Istriani; se sia vero che il governo sia intervenuto e quali motivazioni lo avrebbero indotto ad intervenire; quali azioni saranno intraprese per ottenere la pronta restituzione“ del francobollo; se non ritengano opportuno sostenere maggiormente le celebrazioni per l’emissione filatelica e chiarirne la finalitŕ in sede diplomatica.  
 
On. Guglielmo PICCHI  
 
Kako se dakle čini, Hrvatska jest protestirala ali nekako cijela stvar nije došla do hrvatske javnosti - kao i obično kad se stvarnost razlikuje od onoga što javnosti 'dilaju' hrvatski političari. Kad Picchi kaže “La nostra solidarieta va all’Unione degli Istriani e al suo presidente ..... o kakvoj se solidarnosti radi? Što je i tko je ta Zajednica Istrijana? Jesu li to Esuli, jesu li to vlasnici talijanskih putovnica koji žive u Istri ili su to stanovnici regije Istre i u čemu je ona reprezentativna za odnose Italije i Hrvatske? Za čime je to nostalgična ta zajednica Istrijana i u čemu joj to Picchi pruža podršku? U sjećanju na vrijeme kad je Rijeka bila talijanska?.  
Italija je danas država koja svima pokazuje kamo idemo. To je država koja unatoč članstvu u EU ima 120 ministara, u kojoj 70% mladih do iza tridesete živi s roditeljima jer nisu u stanju započeti vlastiti život i zemlja u kojoj najmanje 15% stanovnika (prema službenim statistikama) nema novaca za preživljavanje između dviju plaća i koju svaki ekonomski potres može izbaciti iz sadašnje ravnoteže. To je država u kojoj ako sistem stane (kao neki dan kad su štrajkali prijevoznici) u roku od tri dana ostaje bez hrane i goriva. 
Doista, zašto Hrvatska ne održava sjećanja na talijanska zvjerstva u Istri i Dalmaciji? Nema li Hrvatska pravo na vlastita sjećanja makar ona išla susjedima na živce? Talijanska posezanja za hrvatskom obalom nisu samo operetni historicizam i nostalgija već su i opasni zametak mnogo ozbiljnijih problema. U slučaju općenitog pogoršanja ekonomske situacije u svijetu (koja je zagarantirana) povijesno sjećanje na talijansku 'veličinu' postat će izvorom mnogih problema.  
Pogledajmo još jednom: "...non in alcun modo una connotazione irredentistica e nazionalistica ma una semplice celebrazione della cittŕ quarnerina, poiché Fiume era appartenuta all’Italia; ". - ...u slavu grada na Kvarneru jer je bio dio Italije!  
Što bi se dogodilo da Hrvatska izda marku na kojoj je Zemun hrvatski i zašto to Hrvatska ne radi i koja je razlika između ova dva detalja? Samo ta što zastupnik sjećanja na 'Rijeku koja je bila dio Italije' sjedi u europskom parlamentu dok zastupnike ideje da je Zemun hrvatski prekriva dva metra zemlje i to već preko šezdeset godina.
Registered
 
Zvonimir
17-12-2007 11:38
 
netocne usporedbe
Sjajni tekstovi i analize, samo mali ispravak analize od g. Zvonimira. Cemu nam trebaju takve usporedbe Zemuna (koji jest hrvatski grad) i nase Rijeke koju su Talijani vise puta okupirali. S takvim usporedbama sami sebi otezavamo ionako kompliciran polozaj. Isto tako je usporedjivanje HSP-a s nekim srpskim fasistickim strankama, mi nemamo stranku koja bi trazila Hrvatsku do Nisa sto bi se onda moglo usporediti s velikosrpskim presizanjima. Mi smo jako intelektualno, demografski i teritorijalno osakacen narod, iz toga proizlaze svi problemi. 
 
IHP 
T. Kralj
Guest
 
T. Kralj
17-12-2007 13:37
 
markice o talijanskoj okupaciji
Sasvim jednostavno bi bilo odgovoriti na ove talijanske EU-bezobrazluke, zasto HP ne napravi markice o okupaciji hrvatske obale od strane Venecije, fasisticke Italije, markice o logoru na prekrasnom Rabu od strane talijanskog okupatora. Sto se tice Hrvata u ogromnoj smo moralnoj i inoj prednosti pred svima njima od Italije, Srbije, Slovenije, EU-a, haskog suda i pravo je cudo da imamo takvu nesposobnu politiku i diplomaciju da nam to svi mogu raditi. To je sve cijena bezuvjetno-bezumnog ulaska u EU. Isto tako treba imati i markice o Vukovaru, agresiji SiCG i slicno, ali ajd probaj biti u ovakvoj Hrvatskoj Hrvat i to jos posten i sjecati se svojih zrtava. 
IHP  
T. Kralj
Guest
 
T. Kralj

Samo registrirani korisnici mogu upisivati komentare!
Molimo logirajte se ili registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

Comments (4)

 
« Prethodna   Sljedeća »